Dödsbostädning  – hjälp i svåra tider

Jan 14 2020
admin

När en anhörig går bort är det väldigt vanligt att man varken har tid eller ork att ta itu med fördelning av bohag och dödsbostädning. Det är sorgens tider och i de allra flesta fall är all form av hjälp mer än välkommen. Idag finns det ett brett utbud av städtjänster inklusive städning av dödsbo.

En dödsbostädning skiljer sig inte mycket från en vanlig flyttstädning. Städhjälpen och övriga uppgifter under dödsbostädning kan med andra ord lätt appliceras på en flyttstädning. Huvudsakligen handlar det om dammsugning, dammtorkning och våttorkning. Kök, spis och vitvaror ska rengöras, skåpen ska torkas av.

En grundlig rengöring av badrum, badkar och duschutrymmen behövs samt en noggrann fönsterputs. Ifall bostaden ska säljas kan man även komma överens med städfirman om att göra den färdig inför visning och försäljning. Om bostaden ska återlämnas till hyresvärden kan firman göra detta också.

Pris och kvalité

De flesta firmor som arbetar med dödsbostädning tar uppdrag både från privatpersoner och företag såsom mäklare, försäkringsbolag och begravningsbyråer. I vissa fall tecknar dem standardavtal med sina företagskunder som garanterar ett flertal återkommande uppdrag. Detta gör att priserna företag och privatpersoner emellan kan skiljas åt.

Som privatperson bör du begära flera olika offerter om du behöver en dödsbostädning. Detta gör du för att kunna jämföra de aktuella priserna. Sedan gäller det även att erhålla en bra kvalité för det priset. Hur servicen utförs är det svårt att veta i förhand. Lättast tar man reda på hur företaget sköter sina uppdrag från deras referenslistor eller om man får en rekommendation från en bekant.

Trevligt bemötande

Dödsbostädning utförs som namnet antyder när någon har gått bort. Med tanke på detta bör ett trevligt bemötande vara en stor faktor vid val av städpartner. Det är mer eller mindre självklart att stödet och hjälpen kommer ges under en svår tid och därför är något som kräver lite extra omtänksamhet och medkänsla. Företag som erbjuder sådana städtjänster som städning av dödsbo bör har detta i åtanke för att inte göra situationen för de anhöriga värre utan istället underlätta för dem. Detta kommer även hjälpa till att skapa en stor och stabil kundkrets hos privatpersoner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *