Vårda dina läderskor

Jun 24 2021
admin

När man äntligen köpt ett par riktigt fina skor så vill man gärna att de håller så länge som möjligt. Oavsett om det är ett par fina läderkängor, sneakers eller ett par enklare vardagsskor så kan man göra mycket för att förlänga livet hos dem. Och när det kommer till läderskor kan man verkligen göra mer än vad man kanske tror för att få dem att hålla sig fina lite extra länge.

Skor av läder

När man skall ta hand om skor som är gjorda i läder behöver man först veta vilken typ av läder skorna är gjorda av, de vanligaste är narvläder eller spaltläder. Det som skiljer dem åt är att narvlädret är den del av huden där håret suttit, alltså den yttersta delen av huden vilket gör narvläder mer tåligt än om man använder spaltläder. Det man ska komma ihåg är att läder är ett levande material som behöver vårda, om lädret blir torrt så spricker det nämligen.

Vårda skorna

Det man först och främst ska göra är att smörja in skorna kontinuerligt med skokräm. Det är då viktigt att tänka på vilken typ av läder skon är gjord av. Det är som att använda lotion på huden, vilket kommer göra att skon inte blir torr och därmed inte spricka lika lätt. Därefter kan man impregnera skorna, genom att använda en spray för ändamålet. Detta skyddar mot fukt och smuts. Sedan kan man även ägna en tanke åt insidan av skorna. Man kan byta sulor och kanske spraya med vad som kallas för “skodeo”, alltså deo för skon. Sedan ska man självklart tänka på att byta snören, om det är skor med snörning, för att få en fräsch touch. Skoblock är också bra att använda i läderskor om det är så att de kanske inte används så ofta, då behåller skorna sin form och får ett långt liv!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *