Advokater i Stockholm, eller kanske en helt vanlig jurist?

Sep 13 2018
admin

Om du har tänkt anlita en advokat i Stockholm med omnejd så finns det väldigt många att välja mellan. Men en sak som kan va värd att tänka på är att du kanske inte i alla fall behöver just en advokat. Vad är egentligen en advokat, undrar du kanske? Det ska vi nu försöka oss på att reda ut. En advokat är en jurist. En jurist är också en jurist. En advokat är en skyddad titel medan en jurist inte är en skyddad titel. Oavsett om man anlitar en advokat eller en jurist så söker man antagligen ofta samma slags typ av juridiska tjänst.

En jurist är en person som jobbar med juridik och kan mycket om juridik. En advokat är också en person som jobbar med juridik och kan ämnet. Skillnaden är att advokaten behöver ingå i advokatsamfundet för att få kalla sig just advokat.

Behöver man en advokat för att bli försvarad om man står åtalad i en tingsrätt för något eller några brott? Svaret är nej. I tingsrätten har man en försvarare. En sådan försvarare kan vara en advokat och är inte sällan det. Men inget hindrar att någon annan än en advokat agerar försvarare till den åtalade.

Hur blir då Stockholms och resten av landets advokater just advokater? Hur går man med i advokatsamfundet? Jo, det råkar vara en ganska utdragen process. En grundförutsättning är att man har gått en utbildning och fått en jurkandexamen och sen behöver man ibland även göra notarietjänst. Man behöver även läsa och klara av ett par kurser. Det rör sig om tre olika delkurser. De heter Delkurs 1 Advokatyrkets etik och teknik. Delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol. Delkurs 3 Konstitutionell rätt – Riskhantering och rådgivaransvaret – Advokatens kärnvärden.

En advokat är dock inte en garanti för att allt går rätt till. Nyligen har till exempel advokaten Elisabet Massi Fritz hamnat i blåsväder på grund av misstänkt fusk. Att lära sig om etik och att faktiskt tillämpa den är två olika saker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *